20 dag mąki
450 mi mleka
5 jaj
czubata łyżka cukru pudru
sól
Nadzienie:
60 dag miękkich owoców ( świeżych lub z kompotu )
szklanka kremówki
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, dodać 5 żółtek, cukier i szczyptę soli. Starannie zmiksować i odstawić na bok. Tymczasem ubić kremówkę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie
wymieszać z ciastem, usmażyć z niego jasnozłote naleśniki. Świeże owoce umyć, osuszyć (większe z nich drobno pokroić), posłodzić do smaku. Owoce z kompotu lub syropu dokładnie osaczyć i, jeśli trzeba, drobniej pokroić, a następnie dosłodzić. Na środku każdego naleśnika ułożyć 2-3 łyżki owoców oraz trochę bitej śmietany. Delikatnie ściągnąć naleśnik u góry, tworząc sakiewkę. Zawiązać pasemka- mi smażonych skórek pomarańczowych , cytrynowych lub rafią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz