Składniki
Składniki na spód:
- 250 g digestive (ciasteczka zbożowe)
- 1 kostka masła 200 g
- ew. 1 łyżeczka cukru pudru
składniki na masę:
- 750 g sera np.: Philadelphia
- 3 jajka
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny + odrobina skórki z cytryny
składniki na polewę:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 80 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Formę uszczelniam folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej dlatego musi być szczelna.
Ciasteczka kruszę w blenderze lub tłuczkiem w siatce i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam formę. Jeśli macie trudność można lekko schłodzić.Mieszam mikserem na niskich obrotach wszystkie składniki masy serowej.
Przelewam na ciasteczkowy spód. I formę umieszczam w większym żaroodpornym naczyniu i napełniam je wodą do 1/2 wysokości formy sernikowej. Jeśli nie macie większej formy to ustawcie naczynie półkę niżej pod sernikiem.
Formę uszczelniam folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej dlatego musi być szczelna.
Ciasteczka kruszę w blenderze lub tłuczkiem w siatce i mieszam z roztopionym masłem. Wykładam formę. Jeśli macie trudność można lekko schłodzić.Mieszam mikserem na niskich obrotach wszystkie składniki masy serowej.
Przelewam na ciasteczkowy spód. I formę umieszczam w większym żaroodpornym naczyniu i napełniam je wodą do 1/2 wysokości formy sernikowej. Jeśli nie macie większej formy to ustawcie naczynie półkę niżej pod sernikiem.
Wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 1,5 godziny, po godzinie proponuję przykryć z wierzchu folia aluminiową bo inaczej mocno się spiecze. Ja często o tym zapominam, ale warto :)
Po tym czasie zostawiam by wystygł w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach po godzinie uchylam.
Śmietany mieszam z cukrem.Masą śmietanową smaruję sernik i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu jest gotowy. Najlepszy kolejnego dnia :)
wyglada rewelacyjnie! mniam :D
OdpowiedzUsuń